Is het heelal een reusachtige holografische illusie?
Deze wetenschappers denken het eerste bewijs te hebben gevonden
Er is op dit moment hernieuwde aandacht voor een recente ontdekking waaruit blijkt dat het heelal waarschijnlijk een gigantisch hologram is.
Dit zou betekenen dat de wereld om ons heen een complexe projectie is. In de jaren negentig stelden theoretisch natuurkundigen Gerard ’t Hooft en Leonard Susskind voor het eerst dat ons universum een ‘zeer complex hologram’ is.
3D-film
Natuurkundigen proberen al lange tijd de kwantummechanica met de relativiteitstheorie te verenigen.
Sommigen menen dat het holografisch principe kan helpen om dat probleem op te lossen.
Je kunt het vergelijken met een 3D-film: het lijkt alsof de film diepte heeft, maar je zit naar een plat scherm te kijken.
Variaties
Ditzelfde zou gelden voor het universum. De auteurs van een nieuwe studie onderzochten de kosmische achtergrondstraling, die niet overal in het heelal gelijk is.
Wetenschappers van de Universiteit van Southampton ontdekten dat variaties in de achtergrondstraling verklaard kunnen worden aan de hand van het holografisch principe.
“Ik denk dat we in een hologram leven en dat we over pakweg 50 jaar heel anders zullen aankijken tegen de natuurkunde, net zoals we nu anders aankijken tegen de natuurkunde uit de 20e eeuw,” zei hoofdonderzoeker Kostas Skenderis.
Stap voorwaarts
Het zou gaan om het eerste bewijs voor het heelal als hologram, aldus persbureau Sputnik. Dat is nog niet genoeg om te stellen dat het holografisch principe klopt, maar het is zeker een belangrijke stap voorwaarts.
“Eén ding is zeker, er is meer onderzoek nodig,” klonk het.
BRON: Ninefornews